Utseende hos sengångare


Sengångare är små djur. De är 50 till 65 cm långa och väger mellan 4 och 9 kg. Pälsen består av tjocka och styva hår. Färgen varierar från mörkgrå till ljusbrun, ofta spräcklig med ljusare partier. Några arter har typiska färgmönster på ryggen. Huvudet är runt och nosen kort. Öronen är små, och ögonen sitter tätt framtill på huvudet. De fem nu levande arterna av sengångare är uppdelade på två släkten, tretåiga sengångare (Släktet Bradypus) och tvåtåiga (Släktet Choloepus). De tretåiga sengångarna finns från Honduras i norr till övre Argentina i söder. Frambenen är längre än bakbenen, och en tredjedel längre än själva kroppen. Trots namnet har alla fötterna fem tår, men den första och femte tån är kraftigt tillbakabildade. Alla fem tårna är inneslutna i samma hudveck, ur vilket de tre stora tårnas kraftiga, skärformade klor skjuter ut.

De tretåiga sengångarna har till synes 8 till 10 halskotor i stället för normalt sju hos däggdjur. Det beror på att de främre revbenen reducerats bort, varför de främsta bröstkotorna fungerar som halskotor. Detta tillåter djuren att vrida huvudet i 270 grader, och de kan utan svårighet se framåt med huvudet "rättvridet".

De tvåtåiga sengångarna finns från Nicaragua till Bolivia och norra Brasilien. De är större än de tretåiga sengångarna. Deras viktigaste kännemärke är framfötterna, som har fyra tår, inneslutna i det sedvanliga hudvecket.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2022-02-17 08:45:06, av Lolivov och Ebobboba

Sengångare är jättesöta!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-02-17 08:45:53, av Lolivov och Ebobboba

Sengångare är supermegasöta!

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Sengangare.se - För dig som vill lära dig mer om sengångare